Petitchef

duminică, 25 martie 2012

Tort aniversar

In 24 martie a fost ziua mamei mele si cum eu sunt responsabila cu torturile am facut un tort,poate nu este chiar spectaculos sau iesit din comun ,dar a fost facut cu dragoste si cu mult suflet.Stiu ca mai am multe de invatat ,la capitolul dizain ,dar incet ,incet o sa invat  ,asa ca va rog nu ma judecati prea aspru.
Afost un tort in doua culori,blat amandina si blat simplu.
Pentru blat amandina:
-10 oua
-20 linguri de zahar
-100ml ulei
-o lingurita praf de copt
-75 gr. cacao
-10 linguri faina
Se aleg ouale ,se bat albusurile spuma tare ,se adauga zaharul in ploaie,se pun galbenusurile,se mai bat putin sa se omogenizeze,se pune faina, amestecata cu praful de copt si cacaoa,se cern prin sita ,se amesteca cu o spatula,de jos in sus ,se pune compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt,eu am avut de 30 cm,se coace in cuptorul incins, pana trece testul cu scobitoarea.Se lasa la racit ,eu nu am avut o forma de inimioara,asa ca am decupat blatul dupa un sablon.
Pentru blat galben:
-5 oua
-10 linguri zahar
- 5 linguri faina
-50 ml ulei
Se procedeaza ,la fel ca si la blatul anterior,dupa racire se decupeaza cu acelas sablon.
Pentru sirop:
-200 gr zahar
-800 ml apa
-esenta rom
Se pune zaharul sa se caramelizeze,se stinge cu apa,cand este rece se pune esenta de rom.
Pentru crema:
-7 galbenusuri
-7 linguri zahar
-7 linguri de sirop de zahar ars
-500 ml frisca
Se pun galbenusurile cu zaharul si siropul ,la foc mic,se fierb pana sunt ca o smantana mai groasa,se lasa la racit,reci se amesteca cu frisca batuta .
Se taie blatul ,amandina in doua ,se pune prima parte,se siropeaza bine,deasupra se pune crema,se pune blatul galben  ,intreg si insiropat,se pune crema si ultima bucata de blat amandina,iaras sirop.Se imbraca in frisca si se lasa la rece cateva ore,apoi se orneaza ,eu l-am imbracat in pasta de zahar si am pus trandafiri din aceeasi pasta.A fost foarte siropos si bun.

7 comentarii:

  1. Multumesc Ninule pentru aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Looks good especially if you made it for someone dear to your heart..congrats!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank u for apreciations. And yes, for someone special, it`s for my mother`s birthady.

      Ștergere
    2. Nu te judeca nime draga. E foarte frumos si delicios. Sunt sigura ca nu a ramas nik din el.La multi ani mamei!

      Ștergere