vineri, 30 noiembrie 2012
Tort Ben 10
sâmbătă, 24 noiembrie 2012
CORNURI CU DULCEATA
Cornuri pufoase și glazurate – cu miros de copilărie în toată casa
Rețeta asta am primit-o de la o cunoștință, după ce am gustat un singur corn și... m-a cucerit. Când am făcut-o acasă, s-a umplut bucătăria de un miros dulce și promițător – semn că urmează ceva bun.
Ingrediente:
-
2 ouă
-
50 g drojdie proaspătă
-
100 g unt
-
100 g zahăr
-
un praf de sare
-
200 ml lapte
-
făină cât cuprinde (pentru un aluat elastic, nelipicios)
Pentru glazură:
-
4 linguri zahăr
-
1 lingură apă
Pentru umplut:
-
dulceață, Finetti, gem sau ce preferați
Mod de preparare:
-
Topim untul și, cât e cald, adăugăm zahărul în el. Amestecăm până se dizolvă parțial și lăsăm să se răcească ușor.
-
Într-un bol mare, amestecăm drojdia cu ouăle și un praf de sare.
-
Adăugăm untul topit și laptele, apoi începem să încorporăm făina treptat, frământând bine.
-
Când aluatul se desprinde de pe vas și nu mai e lipicios, îl lăsăm la dospit, până își dublează volumul.
-
După ce a crescut, îl împărțim în bucăți și formăm cornuri, pe care le umplem cu ce ne place – eu am pus dulceață, dar merge și Finetti.
-
Așezăm cornurile în tavă, pe hârtie de copt, și le mai lăsăm la crescut încă 30 de minute.
-
Coacem în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până se rumenesc frumos.
-
Cât sunt fierbinți, le ungem cu glazura (zahăr + apă amestecate rapid, fără să se topească zahărul complet). Se formează o crustă crocantă și lucioasă.
Se servesc calde, cu o cană de lapte sau cacao. Se topesc în gură, nu alta!
Poftă bună! 🥐✨
miercuri, 21 noiembrie 2012
Tort inimioara 2
duminică, 18 noiembrie 2012
Tort masinuta 2
miercuri, 14 noiembrie 2012
TOCANITĂ
Tocăniță de porc cu sos gros și mămăliguță cuminte
Tocănița asta e genul de mâncare care nu face mofturi – merge cu orice, dar parcă cel mai bine se așază lângă o mămăliguță aburindă și-un castravete murat care trosnește a iarnă. Rețetă clasică, gust sincer, e genul de preparat care-ți dă sentimentul că ești acasă, chiar dacă gătești într-o garsonieră cu aragaz portocaliu.
Ingrediente:
-
500 g ceafă de porc (fără regrete)
-
o ceapă (plângem puțin, dar merită)
-
2 linguri pastă de roșii
-
1 lingură pastă de ardei (sau de paprică, dacă te simți aventuros)
-
făină albă (nu multă, nu puțină – cât să tăvălim carnea cu stil)
-
1 cățel de usturoi (mic dar cu personalitate)
-
sare și piper, după ochi și gust
-
1 cană de apă
-
puțin ulei (cât să nu lipească intențiile de fundul cratiței)
Mod de preparare:
Începem ca orice poveste de dragoste culinară: cu niște carne tăiată cubulețe și trecută prin făină, că doar așa se face sosul gros, de lingi farfuria.
Într-o cratiță, călim ceapa până se înmoaie și ne lasă în pace cu lacrimile. Apoi vine carnea, pe care o lăsăm să se rumenească ușor, doar cât să prindă puțină culoare și încredere.
Urmează pasta de roșii și pasta de ardei – ele sunt sufletul acestei tocănițe. Se stinge totul cu o cană de apă și se lasă să fiarbă la foc domol, ca într-o după-amiază leneșă de duminică.
Când carnea e fragedă și sosul a început să spună povești în bolboroseală, potrivim de sare și piper. La final, intră în scenă usturoiul – discret, dar prezent, cât să încheie rețeta cu aplauze.
Se servește cu mămăliguță, că nu-i frumos să lași tocănița singură în farfurie. Dacă mai ai și niște murături prin cămară, ai încheiat meniul de nota 10 cu felicitări de la bunica.
Poftă bună și zâmbet pe buze!