duminică, 24 martie 2013
Tort ,cos cu flori
-10 oua
-10 linguri de zahar
-10 linguri de faina
-50 ml ulei
Am ales albusurile,am batut spuma tare,am adaugat zaharul,putin, cate putin,am adaugat galbenusurile si uleiul,apoi faina cernuta,am omogenizat totul cu o spatula ,am copt in cuptorul incins,pana a trecut testul scobitori.Am lasat sa se raceasc,intre timp am pregatit crema:
-8 galbenusuri
-10 linguri de zahara
-150 ml. apa
-400 gr. ciocolata amaruie
-400 gr. unt ,80%grasime
-250gr.zahar
Ouale se bat pe aburi cu zaharul pe aburi,pana ce e topeste zaharul si se ingroase crema,se ia depe foc ,se adauga ciocolata rupta bucatele,se amesteca bine,pana se topeste ciocolata,se lasa sa se raceasca si se amesteca cu untul frecat spuma.
Blatul se taie in trei bucati ,se insiropeaza bine ,eu am pus sirop de cirese din compot,se pune primul blat ,apoi un strat de rema,iar o felie de blat ,sirop,un strat de crema,ultimul blat,se insiropeaza bine,am ornat cu frisca ,ca sa indrept blatul,apoi am ornat cu crema ramasa si trandafiri si floricele din pasta de zahar.A iesit frumos si gustos.
Sa am o mama ca tine inseamna mult pentru mine... Stiu ca intotdeauna va fi cineva care sa-mi arate ca ii pasa de mine, cineva care sa ma asculte fara sa ma judece aspru si care va dori mereu binele tuturor. Vei fi mereu cea la care ma voi intoace acasa cu drag si chiar daca nu voi reusi, gandurile mele de apreciere si dragoste vor ajunge mereu la tine. La multi ani!
sâmbătă, 16 martie 2013
Tort aniversar 3
duminică, 10 martie 2013
Tort aniversar 2
Acest tort a fost realizat pentru un domn profesor ,are blat simplu insiropat cu sirop de cirese,crema de ciocolata cu lapte,reteta,aici si visine,este glazurat cu crema de ciocolata alba si ciocolata amaruie ,trandafiri sunt din pasta de zahar.Are 3,5 kg.
duminică, 3 martie 2013
IȘLERE
Islere – biscuiții copilăriei cu dulceață și glazură de ciocolată
De mult timp mi-am pus în gând să fac acești biscuiți – deși se numesc Islare, eu tot „biscuiți” le spun, că așa i-am perceput de când i-am văzut prima dată. Am tot umblat pe bloguri culinare, pe forumuri, am cules idei și variante… și într-un final am găsit o rețetă care mi-a făcut cu ochiul. Îi mulțumesc autoarei – mi-a adus bucurie în bucătărie.
Ingrediente pentru biscuiți:600 g făină
-
200 g zahăr pudră
-
2 ouă
-
300 g untură de porc
-
Coaja rasă de la o lămâie
-
½ plic praf de copt (stins cu zeamă de lămâie)
Pentru umplutură:
-
Dulceață de zmeură (sau ce preferi – dar zmeura e minunată!)
Pentru glazură:
-
1 ciocolată cu lapte
-
Puțin lapte (pentru topit ciocolata)
Mod de preparare:
Am amestecat toate ingredientele pentru biscuiți într-un bol mare, pornind de la untura moale și ouă, până la făina cernută și zahărul pudră. Praf de copt l-am stins cu câteva picături de zeamă de lămâie, iar coaja de lămâie a adus acel parfum proaspăt care se simte din prima.
A ieșit un aluat ușor sfărâmicios, nelipicios, care s-a lăsat frumos modelat după ce l-am dat la rece vreo jumătate de oră.
L-am întins în foaie potrivită ca grosime și am decupat biscuiți – jumătate rotunzi, jumătate în formă de floare. I-am copt în cuptorul preîncălzit, dar mare atenție: nu trebuie să se rumenească, doar să se coacă ușor și să rămână fragezi.
După ce s-au răcit, i-am lipit doi câte doi cu dulceață de zmeură (preferata mea!) și apoi i-am glazurat pe o parte cu ciocolată topită împreună cu puțin lapte.
Rezultatul? Niște biscuiți fini, fragezi, cu gust de dulce-acrișor și un strop de ciocolată care îi face irezistibili. S-au mâncat repede și sigur îi voi mai face