Cozonac reîncarnat: biluțe dulci din resturi de sărbătoare
Au trecut Paștele... și cum e tradiția la noi, am gătit cât pentru o nuntă. Tot felul de bunătăți au împânzit masa — fripturi, ouă, salate, pască, cozonac...
Ei bine, cozonacul a rămas. Întreg. Uituc, săracu’, n-a apucat să fie devorat.
Trecuseră câteva zile peste el și se cam învechise. Dar cum în bucătăria mea nimic nu se aruncă, l-am transformat în ceva... neașteptat de bun!
Ingrediente (așa, orientativ):
-
cozonac învechit (sau pufos, dacă aveți chef să sacrificați unul)
-
dulceață de căpșuni
-
dulceață de caise
-
nucă de cocos
Cum am salvat onoarea cozonacului:
-
Am fărâmițat cozonacul într-un castron mare, cât mai mărunt posibil — terapie antistres garantată.
-
Jumătate din fărâmituri le-am amestecat cu dulceață de căpșuni – eu am avut una mai fluida, deci s-a legat perfect. Cealaltă jumătate a primit dulceață de caise.
-
Am format biluțe rotunde, frumoase și lipicioase, pe care le-am dat prin nucă de cocos, să capete o haină festivă.
Rezultatul?
Două feluri de bomboane de casă, cu gusturi diferite, dar la fel de savuroase:
🍓 unele cu aromă de căpșuni
🍑 altele cu caise parfumate
Se fac repede, nu necesită coacere și sunt perfecte lângă o cafea, la o vizită-surpriză sau când te lovește pofta de dulce, dar nu vrei să aprinzi cuptorul.
Data viitoare mă gândesc să le învelesc în ciocolată topită.
Cine zice că reciclarea nu poate fi dulce?
Ce interesant!!! Mai am si eu cam un cozonac asa insumat din bucati mai mari sau mai mici. Daca am timp maine o sa incerc si eu sa-l valorific. Multam de pont! :)
RăspundețiȘtergere