Ouă umplute – gust de sărbătoare, dar bun oricând
Cine zice că ouăle umplute sunt doar pentru mesele festive... sigur nu a rămas vreodată cu o cutie de pateu și 10 ouă în frigider, într-o zi de miercuri. La mine în casă, ouăle umplute sunt un fel de "mic decor comestibil" – apar pe masă, dispar în două minute și toată lumea cere „doar una în plus”.
Ingrediente:
-
10 ouă
-
1 cutie de pateu de porc (100 g)
-
2 linguri de smântână
-
puțin ulei (pentru maioneză)
-
sare și piper, după gust
Pentru maioneză:
-
4 ouă crude
-
2 gălbenușuri fierte
Cum se prepară:
Punem ouăle la fiert și le lăsăm să se facă tari – să nu ne trezim cu jumătăți moi, care nu mai țin umplutură. După fierbere, le răcorim în apă rece (ca să se curețe ușor), le decojim și le tăiem frumos în două, pe lung. Scoatem gălbenușurile și le punem într-un bol încăpător.
Peste gălbenușuri adăugăm pateul și le amestecăm bine. Dacă vi se pare prea densă treaba, puteți adăuga două linguri de maioneză – ajută la textură și gust.
Maioneza o pregătim clasic, din cele 4 ouă crude și cele 2 gălbenușuri fierte, cu ulei turnat în fir subțire, multă răbdare și un blender sau o lingură de lemn, după cum vă țin nervii. Când e gata, o subțiem ușor cu smântâna și potrivim gustul cu sare și piper.
Umplem jumătățile de ou cu amestecul de pateu și gălbenușuri, le așezăm frumos pe un platou pe care am întins, ca un covor moale, un strat de maioneză.
Decorăm după inspirație – eu am folosit un moț de verdeață și câțiva castraveți murați tăiați subțire, dar merge orice aveți prin frigider: ardei, măsline, chiar și un pic de hrean ras, pentru cei mai curajoși.
Și gata! Ouă umplute cremoase, cu gust bogat, care se mănâncă mai repede decât apuci să zici "să nu mâncați înainte de poză!"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu