luni, 27 decembrie 2010
LA MULTI ANI
Fie ca toate visele pe care le fauriti in aceste zile magice de Sarbatoare sa se implinesca si drumul strabatut pentru realizarea lor sa va aduca bucurie in inimi, iar in case, fericire si belsug.
La Multi Ani!!!
sâmbătă, 25 decembrie 2010
Prajitura cu stafide
-o cana de zahar
-o cana nuca taiata
-150 gr. stafide
-3/4 cana faina
Se face un blat ,alb,se bat albusurile spuma,cu un praf de sare,se pune zaharul si se mai bate bine
se adauga nuciletaiate,stafidele si faina.Se coace pina trece testul cu scobitoarea.
Crema:
-6 galbenusurise bat pe aburicu 200 gr.de zahar,un pachet de unt se freaca ,separat,dupa ce s-a racit
crema se amesteca cu untul ,o cana de nuci taiate si 150 gr. stafide.
Se pune o foaie de napolitana ,apoi crema ,blatul ,crema si ultima este o foaie de napolitane,se poate
pune deasupra ciocolata neagra topita.
Prajitura cu ness
-150 gr. zahar
-150 gr. nuca macinata
-3-4 linguri faina.
Se face un blat astfel:se bat albusurile spuma cu un praf de sare,cind stau mot se pune zaharul ,galbanusurile ,nuca si faina.Se pune la copt ,in cuptorul incins,se coace pina trece testul cu scobitoarea.Se lasa blatul la racit si se face crema astfel:200 gr. unt se freaca bine cu 200gr. zahar pudra,dupa ce s-a spumat se adauga 100gr. simburi de nuca ,zdrobiti si prajiti si 2 lingurite de cafea ness,frecata cu putina apa,se mai freaca putin si se intinde peste blatul rece.Deasupra punem glazura de ciocolata obtinuta din 200 gr. ciocolata se topeste pe foc cu 3 linguri lapte,se lasa se sa raceasca si se intinde peste crema
.
Sarmale

duminică, 28 noiembrie 2010
Supa de taietei cu cartofi
Galuste cu prune
Chiftelute cu sos de rosii
vineri, 26 noiembrie 2010
Ciocanele la punga
Conopida pane
marți, 23 noiembrie 2010
Tort Tiramisu
-3 oua
-200gr. zahar pudra
-500gr.mascarpone
-esenta de rom
-250 ml. frisca
-400gr. piscoturi de sampanie
-300ml cafea indulcita
Se separa ouale,galbenusurile se mixeaza cu zaharul pudra,se pune mascarpone,esenta de rom,albusurile se bat spuma cu un praf de sare,se amesteca cu galbenusurile,apoi cu frisca batuta.Se moaie piscoturile in cafea,doar putin se scufunda ,altfel se moaie si isi pierd forma,punem folie intr-o forma(,eu nu am avut folie asa ca am pus intr-o forma de yena)punem un rind de piscoturi ,unul de crema(,mie imi place crema din belsug)iar piscoturi ,iarcrema, pina se termina cu crema ,se da la frigider cel putin 6 ore sau de seara pina dimineata ,se scote din forma si se pudreaza cu cacao.Eu l-am lasat in forma si asa l-am portionat,dar s-a terminat foarte repede.

Gogosari cu conopida
doua conopide potrivite,doua kg. de gogosari,curatam conopida si o desfacem in buchetele,spala gogosari,ii curatam de cotoare,asezam in borcan ,un rind de conopida unul de gogosari,preparam ,cum scrie pe plic,doua plicuri de pikant fix dulce acrisor,il punem fierbinte peste legume ,legam borcanul cu ciolofan,il punem pe raft in camara ,sta cuminte pina ii vine rindul ,abia astept
duminică, 21 noiembrie 2010
Castraveti murati
joi, 18 noiembrie 2010
Prajitura tavalita
:200 gr faina
200 gr zahar
7 oua
80 gr unt topit
Mixam ouale intregi cu zaharul pana isi tripleaza volumul (10- 15 minute cu un mixer normal). Adaugam faina cernuta treptat si amestecam cu grija de jos in sus. la sfarsit adaugam untul topit si rece si amestecam cu foarte mare grija si tot de jos in sus pana la inglobarea perfecta in aluat. Aluatul final trebuie sa aiba o consistenta pufoasa,Tapetam forma cu unt si faina si adaugam aluatul. Il bagam in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25-30 minute. cand este auriu si se desprinde singur de pe margini este gata.
Scoatem pandispanul din cuptor si il lasama sa se raceasca dupa care il taiem in cubulete de aproximativ 4x4 cm. Pentru glazura :
350 gr zahar
115 gr cacao
100 gr unt
120 gr apa
250 gr fulgi coco sau nuca macinata
Intr-o craticioara amestecam untul, zaharul, apa, cacaoa si lasam pe foc mic pana zaharul se topeste complet. Avem grija sa amestecam destul de des ca sa nu avem surpriza sa ne trezim cu glazura arsa sau cu cocoloase.
Lasam glazura sa se raceasca dupa care luam cate un cubulet de pandispan si il scufundam in glazura,apoi il tavalim prin nuca de cocos.
Cuscus cu ciuperci
Ardei copti
Salata de varza
Salata de vara
Hamburgher
Pt.chiftele am procedat astfel:in carnea tocata(poate fi amestec ,vita sau porc)am pus o ceapa taiata marunt ,un ou ,7 linguri de pesmet,sare, piper,am amestecat totul si am lasat 30 minute in frigider, sa isi ia gusturile.Am modelat chiftele ,cit se pot de subtiri ,ele se string la prajit,dupa ce le-am prajit in tigaie ,am luat chiflele ,le-am taiat in doua si am montat astfel:o chiftea, o felie de cascaval,mustar, keceap,maioneza,am pus totul la microunde 3 minute,am adaugat si salata de varza.Este foarte bun ,si stim ce punem in el,va doresc doar POFTA BUNA.
miercuri, 17 noiembrie 2010
Prajitura cu struguri
Ingrediente pt.forma rotunda cu gaura de 20 cm diametru..
500 gr struguri cu bob mic albi sau negri
3 oua
200 gr faina
140 gr zahar
120 gr unt
esenta vanilie/ zahar vanilat
1 plic praf de copt
Topim untul la foc mic si il lasam sa se racoreasca. Amestecam intr-un vas faina cernuta amestecata cu praful de copt, zaharul, ouale intregi, esenta de vanilie si untul caldut.
Adaugam in aluatul obtinut boabele de struguri spalate, uscate si date prin putina faina,eu am pus boabe mari de struguri ,dar le-am taiat in doua sau in patru.
Punem aluatul intr-o forma rotunda/ de chec /forma cu gaura la mijloc tapetata cu unt si faina,
Bagam prajitura in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30-40 minute.
Dupa ce o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca partial in forma, dupa care o rasturnam pe un gratar, o pudram cu zahar pudra si o servim cu muuuulta incredere.Eu am pus deasupra o glazura facuta din albus de ou si zahar pudra,am frecat ,cu mixerul ,un albus de ou ,putina zeama de lamiie si 4 linguri de zahar pudra.
Prajitura cu mac
Aceasta prajitura ,am luat-o de undeva de pe net,nu stiu cui a apartinut,sper sa nu fie cu suparare,mie imi place la nebunie macul ,este preferatul meu ,in prajituri ,cozonac ,etc...
8 albusuriar
100 g mac
100 g cocos
2 linguri faina
250 g zahar
CREMA:
8 galbenusuri
200 g zahar
3 linguri faina
200 ml lapte
3 plicuri zahar vanilat
2 pachete unt
+
4-5 pachete biscuiti Picnic de vanilie
Se bat albusurile cu zaharul
- se adauga faina, macul si cocosul si se incorporeaza usor, amestecand de jos in sus
- tava se unge cu pasta magica (1 lingurita ulei+1 lingurita faina+1 lingurita margarina)
- se coace la foc mic
Pentru crema frecam mai intai galbenusurile cu zaharul
- adaugam restul ingredientelor, mai putin untul, si le fierbem impreuna la foc mic, pana se ingroasa
- se lasa la racit (racorit - pana ajunge la temperatura camerei)si se adauga cele 2 pachete de unt frecate in prealabil pentru a scoate apa din ele
- se amesteca totul bine pana se omogenizeaza
- peste blat se intinde toata crema si se niveleaza frumos cu lama unui cutit
- intr-un castronel punem putin lapte caldut (eu am pus si o fiola de esenta de vanilie) in care scufundam scurt cate un biscuit si il punem peste crema
- aliniem frumos biscuitii apoi taiem prajitura printre ei - fiecare bucata de prajitura va fi delimitata de un biscuit
- lasam la frigider 1-2 ore, este divina ,se topeste in gura,dar nu tine mult ,am niste termite care devoreaza totul in citeva ore.
duminică, 7 noiembrie 2010
Savarine
-7 linguri de pesmet
-6 linguri de zahar
-un praf de sare
pt. sirop:
-2 pahare
4-5 linguri de zahar
-esenta de rom sau rom.
Pt.umplut:
-500 ml frisca
-gem sau dulceata
Se aleg ouale,albusurile se bat spuma cu 3 linguri de zahar,galbenusurile se freaca cu 3 linguri de zahar pina se albesc,punem pesmetul ,amestecam pina se omogenizeaza,apoi punem si albusurile amestecam vertical pina se omogenizeaza totul.Luam formele de savarina ,le ungem cu ulei si tapetate cu faina,punem compozitie in ele pina sus ,le punem intr-o tava si coacem 15 minute, trebuie sa treaca testul cu scobitoarea,daca scobitoarea este curata atunci sunt coapte.Pina se coc,facem siropul,punel zaharul la caramelizat,il stingem cu apa,fierbem pina se dizolva tot zaharul,il lasam la racit,punemesenta de rom.Cind sunt coapte savarinele se scot fierbinti din forma,se arunca in sirop,lasam sa suga cit sirop vreau,le scoatem le taiem capecele,batem frisca sa fie tare,ungem cu gem sau dulceata ,punem deasupra frisca ,cu posul ,punem capacelul ,mai punem un pic de gem si apoi un mot de frisca,obligatoru ,se da la rece pina a doua zi.Sunt bune foarte reci.
Salam de biscuiti
Se farama 1kg de biscuiti,cu ce avem ,eu i-am batut cu sucitoare in ambalajul lor,nu ii nimic daca mai ramin bucatele mai mari,500gr. de rahat se taie bucatele potrivite,100gr, de nuca de cocos,o mina de miez de nuca ,se taie mai putrivit,daca vreti o dati prin masina de nuca,esenta de rom,fiecare dupa gust,am amestecat toul intr-un castron.Intr-o cratita se pune pe foc:un pachet de unt,200 gr. zahar,75 gr. cacaua,100ml lapte,se fierb toate pina se dizolva zaharul si se topeste untul ,se pun fierbinti peste compozitia din castron,se omogenizeaza tot pina devine ca o pasta,se pune o coala de ciolofan presarata cu nuca de cocos,se pune jumatate din compozitie si se ruleaza in forma de salam,se da la rece pina a doua zi si se taie rondele.
Amandine
-7 oua
-7 linguri faina
-300 gr. zahar
-4 linguri de ulei
-un virf de bicarbonat de sodiu stins cu otet
-100gr. cacao
-sirop de zahar ars :2 linguri de zahar si putina apa
Separam albusurile de galbenusuri,batem albusurile spuma cu zaharul(200 gr),galbenusurile le frecam cu restul de zahar,bicarbonatul,faina amestecata cu cacaua,siropul de zahar ars, uleiul,se omogenizeaza totul,apoi punem si albusurile si omogenizam totul .Intr-o tava unsa si tapetata cu hirtie de copt punem blatul ,se da la cuptor pt. 30 minute ,se incearca cu scobitoarea.Cit timp se coace blatul ,facem un sirop de zahar ars din: 3linguri,de zahar ,il ardem un pic mai mult ,este bun putin mai amariu,stingem cu un pahar de apa,fierbem pina se dizolva tot zahar.Selasa la racit.
Facem crema:3 galbenusuri se freaca cu o cana jumate de zahar,se pune putin sirop de zahar ars si se fierbe pe bai marin pina se topeste zaharul.o lasam la racit,frecam untul cu 2 linguri de zahar pudra,si il amestacam cu crema rece.
Pe unplatou punem jumatate de blat ,pe care il insiropam din belsug cu sirop de zahar,preparat mai devreme,punem crema ,apoi capacul pe care il insiropam bine bine,cind este tortul intreg il taioem cu grija in bucati potrivie,punem glazura din:ciocolata de menaj topita pe foc cu un pic de sirop de zahar ,o lasam sa se stimpere putin ,o intindem pe fiecare bucata ,eu am pus si un mot de frisca.
Rulouri de pui cu sunca si cascaval
sâmbătă, 6 noiembrie 2010
TORT DE MERE CU CREMA DE ZAHAR ARS
Tort de mere cu cremă de zahăr ars
Există torturi sofisticate, cu trei straturi de mousse și nume franțuzești, și există torturi din astea, care miros a copilărie, a cuptor cald și a „cine a mâncat deja o felie? că încă n-a fost servit!”. Acesta e din a doua categorie. L-am făcut de atâtea ori încât cred că și cratița știe rețeta.
Ingrediente:
Pentru baza cu mere și cremă:
-
100 g zahăr (pentru caramelizat – cu atenție, nu vrem dramă în bucătărie)
-
6–7 mere voinice (sau cât încap în cratiță)
-
puțină scorțișoară (pentru aromă și vibe de toamnă)
-
8 ouă
-
16 linguri zahăr (da, ai citit bine)
-
1 litru lapte (fiert)
-
esență de vanilie (sau un plic de zahăr vanilat dacă n-ai chef de măsurători)
Pentru blat:
-
5 ouă
-
5 linguri zahăr
-
5 linguri făină
-
un praf de sare (cât să nu fie blatul plictisit)
Decor:
-
frișcă
-
fantezie și un cuțit pentru a sculpta trandafiri din coajă de măr
Mod de preparare:
Mai întâi, punem zahărul în cratiță și îl caramelizăm. Nu-l scăpăm din ochi! Dacă se arde, iese amar și te uită Dumnezeu spălând cratița. Când e frumos auriu, îl întindem pe fundul și pereții cratiței. Ne mișcăm rapid, că zahărul nu stă la povești.
Curățăm merele, le scoatem cotoarele și le așezăm artistic în cratița caramelizată. Un pic de scorțișoară peste ele și le dăm la cuptor vreo 15 minute – cât să înceapă să miroasă a „vine ceva bun”.
Pentru cremă, amestecăm ouăle cu zahărul – nu le batem, nu vrem bezea. Doar le convingem să se înțeleagă. Adăugăm laptele cald și vanilia, și turnăm totul peste mere. La cuptor cu ele! După 30–40 de minute, crema se încheagă frumos și începe să tremure emoționată.
Între timp, ne apucăm de blat. Se bat albușurile, se adaugă zahărul, gălbenușurile și făina. Îl turnăm peste crema cu mere și îl coacem până scobitoarea iese curată și mândră.
Acum vine partea grea: lăsăm totul să se răcească. De tot. Complet. Fără scurtături, fără „merge și așa”. Răsturnăm tortul pe platou și... magie! Merele stau cuminți deasupra, glazurate natural de zahărul caramelizat.
Ornăm cu frișcă și dacă avem chef de artă, sculptăm un trandafir din coajă de măr. Dacă nu, merge și simplu – gustul oricum e de poveste.Salata de biof
Aceasta farfurie este decorata de fetita mea.


vineri, 5 noiembrie 2010
Tort pt. nasi

Tort pt, botez
miercuri, 3 noiembrie 2010
Fasole frecata
..
Ciorba de salata
Ciorba de perisoare
Pt. perisoare:
-500 gr. carne tocata de porc,eu cumpar carne pt. tocat sau pulpa cu os ,asa stiu ce este in carnea pe care o toc.
-putin orez
-o ceapa
Pt. ciorba:
-morcov
-telina
-pastirnac
-bulion
Tocam cubulete legumele si le punem la fiert in oala,calim ceapa, tocata marunt,punem orezul,sare, piper,lasam sa se stimpere putin compozitia ,o amestecam cu carnea tocata.Modelam perisoare, cu mina umeda, le dam prin faina si le punem la fiert linga legume,cind sunt aproape fierte,calim bulionul in ulei si il punem in oala ,dam gustul de sare ,punem 2 catei de usturoi,patrunjel tocat ,se serveste cu smantana si ardei iute.Pofta buna
OUĂ UMPLUTE
Ouă umplute – gust de sărbătoare, dar bun oricând
Cine zice că ouăle umplute sunt doar pentru mesele festive... sigur nu a rămas vreodată cu o cutie de pateu și 10 ouă în frigider, într-o zi de miercuri. La mine în casă, ouăle umplute sunt un fel de "mic decor comestibil" – apar pe masă, dispar în două minute și toată lumea cere „doar una în plus”.
Ingrediente:
-
10 ouă
-
1 cutie de pateu de porc (100 g)
-
2 linguri de smântână
-
puțin ulei (pentru maioneză)
-
sare și piper, după gust
Pentru maioneză:
-
4 ouă crude
-
2 gălbenușuri fierte
Cum se prepară:
Punem ouăle la fiert și le lăsăm să se facă tari – să nu ne trezim cu jumătăți moi, care nu mai țin umplutură. După fierbere, le răcorim în apă rece (ca să se curețe ușor), le decojim și le tăiem frumos în două, pe lung. Scoatem gălbenușurile și le punem într-un bol încăpător.
Peste gălbenușuri adăugăm pateul și le amestecăm bine. Dacă vi se pare prea densă treaba, puteți adăuga două linguri de maioneză – ajută la textură și gust.
Maioneza o pregătim clasic, din cele 4 ouă crude și cele 2 gălbenușuri fierte, cu ulei turnat în fir subțire, multă răbdare și un blender sau o lingură de lemn, după cum vă țin nervii. Când e gata, o subțiem ușor cu smântâna și potrivim gustul cu sare și piper.
Umplem jumătățile de ou cu amestecul de pateu și gălbenușuri, le așezăm frumos pe un platou pe care am întins, ca un covor moale, un strat de maioneză.
Decorăm după inspirație – eu am folosit un moț de verdeață și câțiva castraveți murați tăiați subțire, dar merge orice aveți prin frigider: ardei, măsline, chiar și un pic de hrean ras, pentru cei mai curajoși.
Și gata! Ouă umplute cremoase, cu gust bogat, care se mănâncă mai repede decât apuci să zici "să nu mâncați înainte de poză!"