miercuri, 26 decembrie 2012
Tort pentru Stefan
sâmbătă, 22 decembrie 2012
Tort cu printesa
miercuri, 19 decembrie 2012
Tort cu calut
luni, 3 decembrie 2012
MUFFINS
Muffins cu ciocolată și stafide – pufoși, aromați și rapid de făcut
Rețeta asta am găsit-o pe blogul „Din bucătăria mea”, al Licuței Marin. M-a cucerit de la prima vedere – era atât de ciocolătoasă că parcă simțeam deja mirosul din cuptor. După o verificare rapidă a ingredientelor (toate erau în frigider, ca prin minune), m-am pus pe treabă împreună cu Mădălina. Am adus și eu mici modificări față de varianta originală, după gustul nostru.
Ingrediente:
-
200 g ciocolată amăruie
-
375 g făină
-
1 lingură praf de copt
-
2 linguri cacao
-
100 g zahăr
-
2 ouă
-
6 linguri ulei
-
1 lingură esență de vanilie
-
275 ml lapte
-
120 g fructe confiate (eu am folosit stafide)
Mod de preparare:
-
Am topit ciocolata (eu am folosit bain-marie, dar merge și la microunde cu grijă).
-
Într-un bol, am amestecat făina, praful de copt și cacaua.
-
Într-un alt bol, am mixat ouăle cu zahărul, uleiul, laptele și esența de vanilie.
-
Am adăugat ciocolata topită peste amestecul lichid și am amestecat bine.
-
Am încorporat ușor amestecul uscat și, la final, am pus stafidele.
-
Compoziția am turnat-o în coșulețe de hârtie puse în forma de muffins.
-
Le-am copt în cuptorul preîncălzit, 20–25 de minute, la foc mediu.
După ce s-au răcorit, le-am ornat – unele cu glazură de ciocolată, altele cu zahăr pudră.
Se servesc simple sau cu o ceașcă de ceai ori cafea. Sunt pufoase, ciocolătoase și dispar repede!
duminică, 2 decembrie 2012
GRATARE DE PORC
Grătare de porc cu garnitură cremoasă de orez – o masă ca la carte
Grătarele astea sunt din categoria „știu că le-am mai făcut, dar parcă de data asta au ieșit mai bune”. Am folosit ceafă de porc, fără os – fragedă și gustoasă – și am făcut o garnitură de orez puțin diferită, care a fost apreciată la masă… până la ultima lingură.
Ingrediente pentru grătare:
-
felii de ceafă de porc (fără os)
-
sare
-
piper
-
Delikat (sau alt condiment preferat)
-
apă minerală
-
opțional: o pungă și un ciocan de șnițele
-
o tigaie antiaderentă
Mod de preparare – grătare:
-
Am bătut bucățile de carne cu ciocanul, acoperindu-le cu o pungă (ca să nu stropească prin toată bucătăria).
-
Am condimentat cu sare, piper și puțin Delikat, pe ambele părți.
-
Am turnat peste ele puțină apă minerală – pentru frăgezire rapidă.
-
De data asta, le-am prăjit în tigaia antiaderentă, fără grăsime suplimentară. S-au rumenit frumos și au rămas suculente.
Garnitură de orez – reinterpretare cremoasă
Am vrut să schimb puțin clasica garnitură de orez și, zău, mi-a ieșit ceva delicios și neașteptat de fin.
Ingrediente pentru garnitură:
-
o cană de orez
-
o ceapă mică
-
ulei (pentru călit)
-
apă + Delikat (sau supă)
-
1 lingură de smântână
-
2 linguri de cașcaval ras
Mod de preparare – orez:
-
Am tocat ceapa mărunt și am călit-o ușor în puțin ulei.
-
Am adăugat orezul și l-am prăjit câteva minute, cât să devină ușor lucios.
-
Am pus lichid treptat – apă cu Delikat dizolvat – aproximativ de trei ori cantitatea de orez.
-
Am amestecat mereu, adăugând lichid pe măsură ce scădea, ca la un risotto. Nouă ne place orezul bine fiert, nu „al dente”.
-
La final, am adăugat o lingură de smântână și cașcaval ras, pentru o textură cremoasă și un gust bogat.
Am servit totul cu castraveți murați din producție proprie. Nici nu mai e nevoie de desert după o masă ca asta!
Poftă bună! 🍽️