miercuri, 26 decembrie 2012

Tort pentru Stefan

Acest tort a fost realizat pentru un domn ,care si-a serbat ziua numelui in a treia zi de craciun .A fost un tort cu blat simplu ,insiropat cu cafea ,crema de cafea ,ornat cu glazura de ciocolata si frisca ,a avut 2 kg.

sâmbătă, 22 decembrie 2012

Tort cu printesa

A cest tort a fosty pentru o micuta fetita ,de trei anisori ,crema de ciocolata,reteta aici ,insiropat cu compot de caise ,a avut 2,5 kg.

miercuri, 19 decembrie 2012

Tort cu calut

Acest tort l-am realizat pentru un baietel care iubeste caii ,are blat simplu ,crema de ciocolata amaruie ,are 3 kg.

luni, 3 decembrie 2012

MUFFINS

Muffins cu ciocolată și stafide – pufoși, aromați și rapid de făcut

 Rețeta asta am găsit-o pe blogul „Din bucătăria mea”, al Licuței Marin. M-a cucerit de la prima vedere – era atât de ciocolătoasă că parcă simțeam deja mirosul din cuptor. După o verificare rapidă a ingredientelor (toate erau în frigider, ca prin minune), m-am pus pe treabă împreună cu Mădălina.  Am adus și eu mici modificări față de varianta originală, după gustul nostru.

 Ingrediente:

  • 200 g ciocolată amăruie

  • 375 g făină

  • 1 lingură praf de copt

  • 2 linguri cacao

  • 100 g zahăr

  • 2 ouă

  • 6 linguri ulei

  • 1 lingură esență de vanilie

  • 275 ml lapte

  • 120 g fructe confiate (eu am folosit stafide)

 Mod de preparare:

  1. Am topit ciocolata (eu am folosit bain-marie, dar merge și la microunde cu grijă).

  2. Într-un bol, am amestecat făina, praful de copt și cacaua.

  3. Într-un alt bol, am mixat ouăle cu zahărul, uleiul, laptele și esența de vanilie.

  4. Am adăugat ciocolata topită peste amestecul lichid și am amestecat bine.

  5. Am încorporat ușor amestecul uscat și, la final, am pus stafidele.

  6. Compoziția am turnat-o în coșulețe de hârtie puse în forma de muffins.

  7. Le-am copt în cuptorul preîncălzit, 20–25 de minute, la foc mediu.

 După ce s-au răcorit, le-am ornat – unele cu glazură de ciocolată, altele cu zahăr pudră.

 Se servesc simple sau cu o ceașcă de ceai ori cafea. Sunt pufoase, ciocolătoase și dispar repede!


duminică, 2 decembrie 2012

GRATARE DE PORC

Grătare de porc cu garnitură cremoasă de orez – o masă ca la carte

Grătarele astea sunt din categoria „știu că le-am mai făcut, dar parcă de data asta au ieșit mai bune”. Am folosit ceafă de porc, fără os – fragedă și gustoasă – și am făcut o garnitură de orez puțin diferită, care a fost apreciată la masă… până la ultima lingură.

Ingrediente pentru grătare:

  • felii de ceafă de porc (fără os)

  • sare

  • piper

  • Delikat (sau alt condiment preferat)

  • apă minerală

  • opțional: o pungă și un ciocan de șnițele

  • o tigaie antiaderentă

Mod de preparare – grătare:

  1. Am bătut bucățile de carne cu ciocanul, acoperindu-le cu o pungă (ca să nu stropească prin toată bucătăria).

  2. Am condimentat cu sare, piper și puțin Delikat, pe ambele părți.

  3. Am turnat peste ele puțină apă minerală – pentru frăgezire rapidă.

  4. De data asta, le-am prăjit în tigaia antiaderentă, fără grăsime suplimentară. S-au rumenit frumos și au rămas suculente.


Garnitură de orez – reinterpretare cremoasă

Am vrut să schimb puțin clasica garnitură de orez și, zău, mi-a ieșit ceva delicios și neașteptat de fin.

Ingrediente pentru garnitură:

  • o cană de orez

  • o ceapă mică

  • ulei (pentru călit)

  • apă + Delikat (sau supă)

  • 1 lingură de smântână

  • 2 linguri de cașcaval ras

Mod de preparare – orez:

  1. Am tocat ceapa mărunt și am călit-o ușor în puțin ulei.

  2. Am adăugat orezul și l-am prăjit câteva minute, cât să devină ușor lucios.

  3. Am pus lichid treptat – apă cu Delikat dizolvat – aproximativ de trei ori cantitatea de orez.

  4. Am amestecat mereu, adăugând lichid pe măsură ce scădea, ca la un risotto. Nouă ne place orezul bine fiert, nu „al dente”.

  5. La final, am adăugat o lingură de smântână și cașcaval ras, pentru o textură cremoasă și un gust bogat.


Am servit totul cu castraveți murați din producție proprie. Nici nu mai e nevoie de desert după o masă ca asta!

Poftă bună! 🍽️