Grătare de porc cu garnitură cremoasă de orez – o masă ca la carte
Grătarele astea sunt din categoria „știu că le-am mai făcut, dar parcă de data asta au ieșit mai bune”. Am folosit ceafă de porc, fără os – fragedă și gustoasă – și am făcut o garnitură de orez puțin diferită, care a fost apreciată la masă… până la ultima lingură.
Ingrediente pentru grătare:
-
felii de ceafă de porc (fără os)
-
sare
-
piper
-
Delikat (sau alt condiment preferat)
-
apă minerală
-
opțional: o pungă și un ciocan de șnițele
-
o tigaie antiaderentă
Mod de preparare – grătare:
-
Am bătut bucățile de carne cu ciocanul, acoperindu-le cu o pungă (ca să nu stropească prin toată bucătăria).
-
Am condimentat cu sare, piper și puțin Delikat, pe ambele părți.
-
Am turnat peste ele puțină apă minerală – pentru frăgezire rapidă.
-
De data asta, le-am prăjit în tigaia antiaderentă, fără grăsime suplimentară. S-au rumenit frumos și au rămas suculente.
Garnitură de orez – reinterpretare cremoasă
Am vrut să schimb puțin clasica garnitură de orez și, zău, mi-a ieșit ceva delicios și neașteptat de fin.
Ingrediente pentru garnitură:
-
o cană de orez
-
o ceapă mică
-
ulei (pentru călit)
-
apă + Delikat (sau supă)
-
1 lingură de smântână
-
2 linguri de cașcaval ras
Mod de preparare – orez:
-
Am tocat ceapa mărunt și am călit-o ușor în puțin ulei.
-
Am adăugat orezul și l-am prăjit câteva minute, cât să devină ușor lucios.
-
Am pus lichid treptat – apă cu Delikat dizolvat – aproximativ de trei ori cantitatea de orez.
-
Am amestecat mereu, adăugând lichid pe măsură ce scădea, ca la un risotto. Nouă ne place orezul bine fiert, nu „al dente”.
-
La final, am adăugat o lingură de smântână și cașcaval ras, pentru o textură cremoasă și un gust bogat.
Am servit totul cu castraveți murați din producție proprie. Nici nu mai e nevoie de desert după o masă ca asta!
Poftă bună! 🍽️
mi s-a facut foame cu ochii la gratarele tale .. :)
RăspundețiȘtergere