duminică, 2 decembrie 2012

GRATARE DE PORC

Grătare de porc cu garnitură cremoasă de orez – o masă ca la carte

Grătarele astea sunt din categoria „știu că le-am mai făcut, dar parcă de data asta au ieșit mai bune”. Am folosit ceafă de porc, fără os – fragedă și gustoasă – și am făcut o garnitură de orez puțin diferită, care a fost apreciată la masă… până la ultima lingură.

Ingrediente pentru grătare:

  • felii de ceafă de porc (fără os)

  • sare

  • piper

  • Delikat (sau alt condiment preferat)

  • apă minerală

  • opțional: o pungă și un ciocan de șnițele

  • o tigaie antiaderentă

Mod de preparare – grătare:

  1. Am bătut bucățile de carne cu ciocanul, acoperindu-le cu o pungă (ca să nu stropească prin toată bucătăria).

  2. Am condimentat cu sare, piper și puțin Delikat, pe ambele părți.

  3. Am turnat peste ele puțină apă minerală – pentru frăgezire rapidă.

  4. De data asta, le-am prăjit în tigaia antiaderentă, fără grăsime suplimentară. S-au rumenit frumos și au rămas suculente.


Garnitură de orez – reinterpretare cremoasă

Am vrut să schimb puțin clasica garnitură de orez și, zău, mi-a ieșit ceva delicios și neașteptat de fin.

Ingrediente pentru garnitură:

  • o cană de orez

  • o ceapă mică

  • ulei (pentru călit)

  • apă + Delikat (sau supă)

  • 1 lingură de smântână

  • 2 linguri de cașcaval ras

Mod de preparare – orez:

  1. Am tocat ceapa mărunt și am călit-o ușor în puțin ulei.

  2. Am adăugat orezul și l-am prăjit câteva minute, cât să devină ușor lucios.

  3. Am pus lichid treptat – apă cu Delikat dizolvat – aproximativ de trei ori cantitatea de orez.

  4. Am amestecat mereu, adăugând lichid pe măsură ce scădea, ca la un risotto. Nouă ne place orezul bine fiert, nu „al dente”.

  5. La final, am adăugat o lingură de smântână și cașcaval ras, pentru o textură cremoasă și un gust bogat.


Am servit totul cu castraveți murați din producție proprie. Nici nu mai e nevoie de desert după o masă ca asta!

Poftă bună! 🍽️

Un comentariu: