Tocăniță cu carne de porc – învățată „din mers” de la soacră-mea
Rețeta asta n-a fost scrisă vreodată pe hârtie... Am prins-o cu coada ochiului, într-o după-amiază în bucătăria soacrei mele. Nu m-a învățat neapărat, dar eu am furat rețeta din mirosuri și gesturi. Așa se învață uneori cele mai bune mâncăruri.
Este o tocăniță simplă, dar plină de gust, care merge perfect cu o porție zdravănă de mămăliguță aburindă.
Ingrediente:
-
500–600 g carne de porc (spată, ceafă sau pulpă), tăiată cubulețe
-
4 cepe mari, tăiate peștișori
-
3 ardei roșii
-
1 ardei galben
-
4 roșii bine coapte
-
2–3 linguri ulei
-
Sare, piper – după gust
-
Pătrunjel verde tocat
-
Apă (pentru fiert)
Mod de preparare:
Am început prin a tăia carnea în cubulețe potrivite. Am încins puțin ulei într-o cratiță și am rumenit ușor carnea. După ce a prins culoare, am adăugat apă cât s-o acopere și am lăsat-o să fiarbă domol, cu capac, până s-a frăgezit.
Separat, am tocat ceapa peștișori și am pus-o la călit în puțin ulei. Când a devenit sticloasă, am adăugat ardeii tăiați cubulețe și i-am lăsat să se înmoaie bine. Între timp, am decojit roșiile (le-am opărit un pic înainte, ca să meargă ușor), le-am tăiat cuburi și le-am adăugat peste legume. Am lăsat totul să fiarbă împreună câteva minute, până s-a format un sos frumos, aromat.
Am pus apoi și carnea peste legume, cu tot cu zeama în care a fiert, și am lăsat tocănița să scadă și să prindă gust. La final, sare, piper după poftă și mult pătrunjel verde tocat, pentru prospețime.
Se servește neapărat cu mămăliguță caldă și, dacă e prin preajmă, și un ardei iute merge de minune.
Poftă bună – și da, rețetele furate sunt cele mai gustoase!
Arata foarte bine,de mult timp nu am mai facut
RăspundețiȘtergere