sâmbătă, 5 octombrie 2013

TOCĂNITA

Tocăniță cu carne de porc – învățată „din mers” de la soacră-mea

 Rețeta asta n-a fost scrisă vreodată pe hârtie... Am prins-o cu coada ochiului, într-o după-amiază în bucătăria soacrei mele. Nu m-a învățat neapărat, dar eu am furat rețeta din mirosuri și gesturi. Așa se învață uneori cele mai bune mâncăruri.

 Este o tocăniță simplă, dar plină de gust, care merge perfect cu o porție zdravănă de mămăliguță aburindă.

 Ingrediente:

  • 500–600 g carne de porc (spată, ceafă sau pulpă), tăiată cubulețe

  • 4 cepe mari, tăiate peștișori

  • 3 ardei roșii

  • 1 ardei galben

  • 4 roșii bine coapte

  • 2–3 linguri ulei

  • Sare, piper – după gust

  • Pătrunjel verde tocat

  • Apă (pentru fiert)

 Mod de preparare:

 Am început prin a tăia carnea în cubulețe potrivite. Am încins puțin ulei într-o cratiță și am rumenit ușor carnea. După ce a prins culoare, am adăugat apă cât s-o acopere și am lăsat-o să fiarbă domol, cu capac, până s-a frăgezit.

 Separat, am tocat ceapa peștișori și am pus-o la călit în puțin ulei. Când a devenit sticloasă, am adăugat ardeii tăiați cubulețe și i-am lăsat să se înmoaie bine. Între timp, am decojit roșiile (le-am opărit un pic înainte, ca să meargă ușor), le-am tăiat cuburi și le-am adăugat peste legume. Am lăsat totul să fiarbă împreună câteva minute, până s-a format un sos frumos, aromat.

 Am pus apoi și carnea peste legume, cu tot cu zeama în care a fiert, și am lăsat tocănița să scadă și să prindă gust. La final, sare, piper după poftă și mult pătrunjel verde tocat, pentru prospețime.

Se servește neapărat cu mămăliguță caldă și, dacă e prin preajmă, și un ardei iute merge de minune.

Poftă bună – și da, rețetele furate sunt cele mai gustoase!


Un comentariu: