luni, 25 noiembrie 2013

Briose

Brioșe – tortulețele zânelor făcute cu mânuțe mici

De câteva săptămâni, fetița mea tot aduce vorba de brioșe. Așa că, într-o zi ploioasă și perfectă pentru copt, am pornit în căutarea rețetei perfecte. Bloguri, poze, comentarii – brioșe peste tot! Unele cu fructe, altele cu ciocolată, toate promițând puf și magie.

Până la urmă, am ales o rețetă simplă, care ni s-a părut potrivită pentru micul nostru atelier de patiserie de acasă. Și nu am greșit: au ieșit brioșe pufoase, dulci și fragede – exact cum îți imaginezi că ar trebui să fie „tortul zânelor”, cum le-am auzit numite undeva.

Ingrediente:

  • 1 cană de iaurt

  • 4 ouă

  • 2 căni de zahăr

  • 1 cană de ulei

  • 2 căni de făină

  • 1 lingură de praf de copt

  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

Am început prin a amesteca toate ingredientele lichide – ouăle, iaurtul și uleiul – adăugând treptat zahărul, până s-a topit și compoziția a devenit omogenă și lucioasă.

Apoi am cernut făina, am amestecat-o cu praful de copt și sarea și am încorporat-o ușor în aluatul lichid, cu grijă să nu pierdem aerul. A rezultat un aluat moale, pufos, cu promisiuni de brioșe bune.

Am pregătit tava cu forme speciale pentru brioșe și am pus în fiecare câte un coșuleț de hârtie (se găsesc în orice supermarket). Am turnat aluat cam o treime din formă – suficient cât să le lăsăm loc să crească frumos.

Le-am dat la cuptorul preîncălzit și le-am copt până s-au rumenit frumos. Ca să fim sigure că sunt gata, am făcut testul clasic cu scobitoarea. Curată? Atunci scoatem brioșele și le lăsăm puțin la răcit… cât rezistă!

Au fost un deliciu. Ușor crocante la exterior, moi și aromate în interior. Le-am savurat împreună, cu râsete și mâini pline de firimituri.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu