marți, 10 decembrie 2013

LAPTE DE PASĂRE 2


Lapte de pasăre – rețeta cu bulgărași de copilărie

 Știu că am mai scris o dată despre laptele de pasăre, dar parcă de fiecare dată iese altfel. Asta-i varianta pe care am făcut-o zilele trecute, când mi-au rămas niște albușuri de la o ciorbă și mi-am zis: „Hai să pun în oală un pic de copilărie.”

 A ieșit ceva fin, vanilat, ușor, care se topește în gură și-n suflet. N-o să reziste prea mult prin frigider – dispare cât ai clipi.

 Ingrediente:

  • 4 albușuri de ou (rămase de la dresul unei ciorbe)

  • 200 g zahăr

  • 1 plic budincă de vanilie

  • 2 litri lapte

 Mod de preparare:

 Batem bine albușurile cu un praf de sare, până devin lucioase și stau în vârf. Adăugăm 100 g de zahăr și mai batem puțin, până se topește și obținem o spumă fermă, aerată – ca un nor de primăvară.

 Separat, punem laptele la fiert cu restul de 100 g de zahăr. Când dă în clocot, luăm cu lingura de înghețată din spuma de albuș și formăm bulgărași pe care îi așezăm în laptele fierbinte. Lăsăm cam 1 minut pe o parte, apoi îi întoarcem ușor și pe cealaltă. După ce s-au „umflat” și au prins formă, îi scoatem cu grijă pe un platou.

 Când am terminat toți bulgărașii, dizolvăm plicul de budincă în puțin lapte rece și îl turnăm în oala cu laptele fierbinte. Fiind o cantitate mare de lichid, nu va ieși o budincă clasică, ci un sos fin și parfumat.

 Punem bulgărașii de albuș înapoi în sosul de vanilie și lăsăm totul să se răcească foarte bine. De preferat în frigider, dacă rezistă cineva până acolo...

 Un desert simplu, elegant, dar cu un efect magic: gustul lui îți aduce aminte de copilărie, cu lingura mare și ochii mijiți de somn, când mama sau bunica îl făceau „din ce aveau prin casă”.


2 comentarii: