Petitchef

miercuri, 14 noiembrie 2012

TOCANITĂ

 Tocăniță de porc cu sos gros și mămăliguță cuminte

 Tocănița asta e genul de mâncare care nu face mofturi – merge cu orice, dar parcă cel mai bine se așază lângă o mămăliguță aburindă și-un castravete murat care trosnește a iarnă. Rețetă clasică, gust sincer, e genul de preparat care-ți dă sentimentul că ești acasă, chiar dacă gătești într-o garsonieră cu aragaz portocaliu.

 Ingrediente:

  • 500 g ceafă de porc (fără regrete)

  • o ceapă (plângem puțin, dar merită)

  • 2 linguri pastă de roșii

  • 1 lingură pastă de ardei (sau de paprică, dacă te simți aventuros)

  • făină albă (nu multă, nu puțină – cât să tăvălim carnea cu stil)

  • 1 cățel de usturoi (mic dar cu personalitate)

  • sare și piper, după ochi și gust

  • 1 cană de apă

  • puțin ulei (cât să nu lipească intențiile de fundul cratiței)


 Mod de preparare:

 Începem ca orice poveste de dragoste culinară: cu niște carne tăiată cubulețe și trecută prin făină, că doar așa se face sosul gros, de lingi farfuria.

 Într-o cratiță, călim ceapa până se înmoaie și ne lasă în pace cu lacrimile. Apoi vine carnea, pe care o lăsăm să se rumenească ușor, doar cât să prindă puțină culoare și încredere.

 Urmează pasta de roșii și pasta de ardei – ele sunt sufletul acestei tocănițe. Se stinge totul cu o cană de apă și se lasă să fiarbă la foc domol, ca într-o după-amiază leneșă de duminică.

 Când carnea e fragedă și sosul a început să spună povești în bolboroseală, potrivim de sare și piper. La final, intră în scenă usturoiul – discret, dar prezent, cât să încheie rețeta cu aplauze.


 Se servește cu mămăliguță, că nu-i frumos să lași tocănița singură în farfurie. Dacă mai ai și niște murături prin cămară, ai încheiat meniul de nota 10 cu felicitări de la bunica.

 Poftă bună și zâmbet pe buze!

2 comentarii:

  1. Sotul meu e innebunit dupa un asa deliciu!! Fur o portie pentru el!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna tochitura, si mamaliguta. Gata , in seara asta nu mai fac orezu...ma uit la tine pe blog si salivezzz....

    RăspundețiȘtergere