Petitchef

duminică, 29 martie 2015

Tort dobos

Tort de sărbătoare pentru mama – cu foi fine și cremă de ciocolată

L-am făcut de ziua mamei mele. Mi-am dorit ceva nou, bun și deosebit. N-a fost ușor, dar a meritat fiecare emoție!


Pentru foi:

  • 10 ouă

  • 10 linguri de zahăr

  • 10 linguri de făină

  • 1 praf de sare

  • 1 lingură de ulei


Pentru cremă:

  • 6 ouă

  • 12 linguri de zahăr

  • 200 g ciocolată

  • 200 g unt


Cum am făcut foile:

  1. Am bătut albușurile spumă tare, apoi am adăugat zahărul, gălbenușurile, uleiul și făina cernută, treptat.

  2. Am copt 6 foi, direct pe hârtie de copt, în tavă. Ca să nu risc să se lase compoziția, am împărțit aluatul în două: am făcut mai întâi 3 foi din 5 ouă, apoi alte 3 foi din celelalte 5 ouă.

Sfat: Dacă ai răbdare, foile ies perfect subțiri și fragede. Nu uita să le răcești bine.


Cum am făcut crema:

  1. Am pus cele 6 ouă întregi cu zahărul într-un bol, la bain-marie (pe aburi), și am mixat până s-a îngroșat compoziția.

  2. Când crema a început să prindă consistență, am adăugat ciocolata ruptă bucăți și am amestecat până s-a topit complet.

  3. După răcire, am încorporat untul frecat separat cu puțin zahăr – a ieșit o cremă fină, lucioasă, de vis!


Asamblare și decor:

Am pus cremă între fiecare foaie și am păstrat o parte și pentru deasupra. Am ornat simplu, dar de efect: floricele din pastă de zahăr, delicate, ca mama.


Tortul a fost surprinzător de reușit, în ciuda emoțiilor legate de foi. Gustul – intens, ciocolătos, echilibrat. A fost cel mai frumos cadou dulce pe care l-aș fi putut face.



2 comentarii: