Petitchef

miercuri, 19 octombrie 2016

Ciorba de porc

Ciorbă a la mama – preferata copiilor (și nu numai!)

Această ciorbă e, fără îndoială, preferata copiilor mei. Când o fac, nu întreabă „ce e de mâncare?” ci „mai e din aia bună?”
Așa că m-am gândit s-o împărtășesc cu voi, exact așa cum o fac eu, cu drag și cu polonicul plin.

Ingrediente:

  • 1 kg carne de porc (eu folosesc spată – e fragedă și gustoasă)

  • 3 morcovi

  • 1 rădăcină de pătrunjel

  • 1 rădăcină de păstârnac

  • 1 bucată de țelină

  • 1 ceapă

  • 5 gălbenușuri

  • 300 ml smântână (din cea grasă, de ciorbă, nu de desert!)

  • sare (după gust și inimă)

  • 1 căpățână de usturoi (da, o căpățână întreagă – să aibă personalitate!)

  • pătrunjel verde, pentru final

  • ardei iute – opțional, dar recomandat


Cum se face bunătatea:

  1. Tăiem carnea cubulețe și o punem la fiert cu apă rece.
    Când începe să fiarbă, spumăm cu grijă, ca să nu avem nori în ciorbă.

  2. Adăugăm ceapa tocată mărunt, cât să dea gust, nu lacrimi.

  3. Între timp, răzuim legumele (morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină) pe răzătoarea mare. Le călim ușor în puțin ulei, cât să prindă culoare și aromă.

  4. Când carnea e aproape fiartă, turnăm legumele călite în oală și le lăsăm să-și facă treaba împreună, la foc molcom. Gustăm, potrivim de sare, și dăm timp aromelor să se combine ca într-un cor bine dirijat.

  5. Într-un bol mare, amestecăm smântâna cu cele 5 gălbenușuri și cu usturoiul zdrobit, până obținem o cremă albă și promițătoare.

  6. După ce ciorba a fiert și s-a liniștit, o lăsăm 5-10 minute la odihnă (ca după o zi grea). Apoi, începem „îmblânzirea” smântânii:
    Cu un polonic, adăugăm puțin câte puțin din zeama fierbinte peste amestecul de smântână, amestecând continuu. Nu ne grăbim — cheia e răbdarea.

  7. Când smântâna a fost „învățată cu căldura”, o turnăm în oală, ușor, fără să mai fierbem nimic. Doar o învârtire blândă cu lingura.

  8. Presărăm pătrunjel verde proaspăt tocat, punem pe masă ardeiul iute, și chemăm toți la masă.


E cremoasă, e aromată, e fix ce trebuie într-o zi în care vrei să simți gust de acasă. Poftă bună, cu drag.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu