Ruladă Pavlova – desertul care se topește înainte să-l pui pe farfurie
Să vă spun drept, această ruladă nu a fost planificată. Aveam niște albușuri prin frigider, rămase de la alte preparate. Și cum în bucătăria mea nu se aruncă nimic – decât nervii, uneori 😄 – am zis: hai să le transform într-o Pavlova rulată, că tot mi-era poftă de ceva fin și cu fructe.
Rezultatul? O ruladă pufoasă, dulce cât trebuie, cu cremă fină și fructe zemoase care-ți iau mințile. Se face ușor, dar pare muncită – exact genul de desert care impresionează fără stres.
Ingrediente pentru blat:
-
240 g albușuri (cam de la 7-8 ouă, dacă vă întrebați)
-
480 g zahăr tos
-
1 lingură amidon alimentar
-
1 lingură oțet
Ingrediente pentru cremă:
-
400 ml frișcă lichidă (neîndulcită)
-
250 g mascarpone
-
100 g zahăr
-
fructe – eu am pus căpșuni și afine, dar merge și cu zmeură, piersici, ce vă zâmbește din frigider
Cum am făcut:
Am început cu albușurile – le-am bătut spumă tare, ca să stea telul în ele ca sabia în piatră. Apoi, am adăugat zahărul în ploaie și am mixat până a ieșit o bezea lucioasă, ca în reviste.
Oțetul l-am pus ca să stabilizeze totul (și pentru că așa zice rețeta). Apoi, cu o spatulă, am încorporat amidonul, cu mișcări blânde, ca și cum aș legăna un bebeluș de frișcă.
Compoziția am întins-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și am băgat-o în cuptorul preîncălzit la 160°C. Imediat ce am închis ușa cuptorului, am redus temperatura la 150°C și am copt cam 30 de minute, până s-a rumenit ușor pe deasupra.
Nu te aștepta să fie crocant ca o Pavlova clasică – blatul e mai elastic, numai bun de rulat.
L-am lăsat 5-10 minute să se răcorească în tavă, apoi l-am răsturnat pe o altă foaie de copt presărată cu zahăr pudră și am desprins ușor hârtia de jos. Dacă se mai lipește ici-colo, nicio panică – se acoperă cu cremă 😁.
Crema:
Am pus zahărul în frișcă și l-am amestecat bine, până s-a topit. Apoi am adăugat mascarponele și le-am mixat împreună până s-a îngroșat frumos – nici prea moale, nici ca betonul, ci exact cum trebuie pentru întins.
După ce blatul s-a răcit complet, l-am uns cu crema asta minunată, am presărat fructele (din belșug!) și am început rularea.
Pe lung, cu curaj. Chiar dacă se mai crapă pe ici-colo, nu vă panicați – așa sunt cele mai bune rulade: imperfecte, dar delicioase.
Am păstrat un pic de cremă pentru decor, am ornat cu poșul și am trimis rulada la frigider. Măcar o oră – să se așeze aromele și să ne calmăm emoțiile.
Concluzie?
O ruladă Pavlova care se face din resturi (albușuri rămase), dar iese ca un desert de cofetărie. Se topește în gură, cucerește oaspeții și dă bine în poze.
Ba chiar îți vine să zici că e prea bună să fie adevărată –
dar e. Și e a ta. 😊
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu