Pateu făcut acasă – cu slănină, unt și un pic de noroc din frigider
Mie nu-mi place pateul din cutie. Niciodată nu mi-a plăcut. Așa că mi-am făcut singură, acasă, un pateu bun, cu gust adevărat, cum trebuie să fie: cremos, aromat și fără nicio urmă de conservă.
Am început cu ce aveam la îndemână:
– ficat de pui, cam o jumătate de kilogram
– o ceapă potrivită, nici prea mare, nici prea timidă
– 3-4 căței de usturoi
– unt (nu l-am cântărit, am pus „din ochi”)
– câteva feliuțe de slănină afumată
– sare și piper
– și, bonus, 3-4 ciuperci rătăcite prin frigider, care păreau să zică: „Ia-ne și pe noi!”
Am curățat ceapa și am tăiat-o solzișori. Slănina am prăjit-o prima, cât să lase puțină grăsime și să miroasă a bunătate. Apoi am adăugat ceapa și usturoiul, le-am lăsat să se înmoaie ușor și... wau! Ce miros s-a făcut în bucătărie! Cred că s-a oprit și vecinul din colț să adulmece.
Am spălat bine ficatul, l-am curățat de pielițe, apoi l-am pus peste ceapă. Am adăugat sare, piper și un cubuleț de unt, cât să-i dea acea textură fină, de întins pe pâine. Ciupercile au intrat și ele în poveste, pentru un plus de gust și un strop de improvizație gospodărească.
Am lăsat totul să se gătească frumos, până ficatul a fost făcut și aromele s-au legat bine între ele. Apoi, totul a ajuns în blender și s-a transformat într-o pastă cremoasă, delicată, numai bună de întins pe felii de pâine prăjită. Sau chiar pe mămăligă rece, dacă ești nostalgic.
Cât era încă cald, l-am pus în caserole sau cutiuțe. Am topit unt și l-am turnat deasupra, cât să sigileze bine compoziția. Am pus capacele și l-am trimis la frigider, să se stabilizeze și să se răcească frumos.
Scurt verdict:
E un pateu făcut cu mâna ta, după gustul tău. Fără E-uri, fără mistere, doar ingrediente simple și sincere. Se întinde perfect pe pâine proaspătă, alături de câteva roșii zemoase. Și dacă îți mai rămâne pentru a doua zi, e un mic dejun de cinci stele, dar cu gust de acasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu