Petitchef

vineri, 6 martie 2015

Urzici

Urzici cu sos alb – gust de primăvară 

 Deși primăvara s-a lăsat cam mofturoasă anul ăsta, urzicile n-au avut timp de așteptat. Au ieșit curajoase în locurile unde a bătut mai cu sârg soarele. Așa că, într-o dimineață cu chef de verde și cu mâinile goale (fără mănuși, da, le știu de când eram mică), am plecat să le culeg.

 Le-am ales cu grijă de iarbă și alte nepoftite, apoi le-am pus la opărit în apă cu sare. După câteva clocote bune, le-am scurs și le-am lăsat să se răcorească.

 Ingrediente:

  • Urzici proaspete (cât cuprinzi cu două mâini bune)

  • Apă cu sare (pentru opărit)

  • 2 linguri de făină

  • Ulei (pentru prăjit făina)

  • Lapte (după cât e nevoie pentru consistență)

  • Sare – după gust

  • 3 linguri de smântână

  • 1 cub mic de unt

  • 2–3 căței de usturoi pisați (sau după cum îți place)

  • Opțional, pentru servit: carne prăjită, ouă ochiuri, costiță crocantă

Mod de preparare:

Într-o cratiță punem puțin ulei și adăugăm cele două linguri de făină. Nu trebuie să facem rântaș clasic – doar o prăjim ușor, până prinde o tentă aurie. Stingem cu lapte și amestecăm până se îngroașă ca un sos alb, dar nu prea gros.

Tocăm urzicile opărite și le adăugăm în sos. Dacă pare prea dens, mai punem puțin lapte, până capătă o textură care „curge frumos din lingură”, cum zicea bunica. Potrivim de sare, punem smântâna, usturoiul și un cub mic de unt, pentru rotunjime și gust.

Se servesc calde, alături de ce-ți poftește inima sau frigiderul: carne prăjită, un ou ochi cu gălbenuș moale, costiță crocantă sau, de ce nu, o felie de pâine de casă și un gând bun.


Un comentariu:

  1. Iauzi la ea....deja a papat urzici. Aici nu exista asa ceva, dar las ca mancam noi alte buruieni.

    RăspundețiȘtergere