Pui pe sticlă – friptură cu frecție, bere și poftă mare
Tot citeam despre „puiul pe sticlă” – vedeta fripturilor rumene, așa că aseară, mi-am zis: Gata, îl fac!
Pofta era mare, curiozitatea și mai mare, iar frigiderul... cooperant.
Ingrediente:
-
1 pui de aproximativ 1,5 kg
-
1 sticlă de bere (care a fost la un pas de dispariție înainte de coacere)
-
2 linguri ulei de măsline
-
sare, piper, boia iute
-
un pic de „delicat” (fără judecăți, e pentru suflet)
-
verdețuri uscate – rozmarin, cimbru, busuioc, după gust
-
2 cubulețe de unt
-
garnitură opțională, dar obligatorie: cartofi prăjiți
Cum l-am executat cu drag:
-
Am lăsat puiul la dezghețat, iar între timp am pregătit o frecție magică: ulei de măsline, sare, boia, piper, delicat, și tot ce-am găsit prin sertarul cu buruieni aromate.
-
După ce s-a dezmorțit bine, puiul a primit masajul complet – l-am frecat ca pe vremuri, când mergeai la băi.
Apoi, l-am lăsat câteva ore la odihnă, să-și revină din șoc și să prindă gust. -
Între timp, am încălzit cuptorul și am deschis sticla de bere. Ce să vezi? Bucătarul era însetat, așa că a dispărut un pahar. N-a plâns nimeni, doar puiul s-a uitat suspicios.
-
Cu un cuțit, am făcut două incizii discrete în pielea de pe piept, unde am îndesat câte un cubuleț de unt – pentru frăgezime și un pic de lux.
-
Am așezat puiul pe sticla de bere (care avea încă suficient lichid), am pus totul într-o tavă încăpătoare, și l-am băgat în cuptor.
A stat acolo o oră și jumătate, cât să prindă bronz, crustă, și aplauze. -
Cât timp se rumenea în tihnă, am prăjit niște cartofi, pentru garnitură. Simplu și decadent. O bombă calorică, dar ce explozie de gust!
Concluzia?
Un pui rumen, fraged, parfumat, care a meritat toată berea și toată așteptarea.
Merge cu salată, merge cu cartofi, dar cel mai bine merge cu liniște în casă... pentru că nu vorbește nimeni cât îl mănâncă.
Data viitoare, cred că-i pun niște usturoi sub piele și-l încerc cu vin în loc de bere. Rămâneți aproape. Bucătarul testează, gustă și... povestește. 🍗🍺
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu