Petitchef

sâmbătă, 6 noiembrie 2010

TORT DE MERE CU CREMA DE ZAHAR ARS

   

                                Tort de mere cu cremă de zahăr ars


Există torturi sofisticate, cu trei straturi de mousse și nume franțuzești, și există torturi din astea, care miros a copilărie, a cuptor cald și a „cine a mâncat deja o felie? că încă n-a fost servit!”. Acesta e din a doua categorie. L-am făcut de atâtea ori încât cred că și cratița știe rețeta.

 Ingrediente:

 Pentru baza cu mere și cremă:

  • 100 g zahăr (pentru caramelizat – cu atenție, nu vrem dramă în bucătărie)

  • 6–7 mere voinice (sau cât încap în cratiță)

  • puțină scorțișoară (pentru aromă și vibe de toamnă)

  • 8 ouă

  • 16 linguri zahăr (da, ai citit bine)

  • 1 litru lapte (fiert)

  • esență de vanilie (sau un plic de zahăr vanilat dacă n-ai chef de măsurători)

 Pentru blat:

  • 5 ouă

  • 5 linguri zahăr

  • 5 linguri făină

  • un praf de sare (cât să nu fie blatul plictisit)

 Decor:

  • frișcă

  • fantezie și un cuțit pentru a sculpta trandafiri din coajă de măr

 Mod de preparare:

 Mai întâi, punem zahărul în cratiță și îl caramelizăm. Nu-l scăpăm din ochi! Dacă se arde, iese amar și te uită Dumnezeu spălând cratița. Când e frumos auriu, îl întindem pe fundul și pereții cratiței. Ne mișcăm rapid, că zahărul nu stă la povești.

 Curățăm merele, le scoatem cotoarele și le așezăm artistic în cratița caramelizată. Un pic de scorțișoară peste ele și le dăm la cuptor vreo 15 minute – cât să înceapă să miroasă a „vine ceva bun”.

 Pentru cremă, amestecăm ouăle cu zahărul – nu le batem, nu vrem bezea. Doar le convingem să se înțeleagă. Adăugăm laptele cald și vanilia, și turnăm totul peste mere. La cuptor cu ele! După 30–40 de minute, crema se încheagă frumos și începe să tremure emoționată.

 Între timp, ne apucăm de blat. Se bat albușurile, se adaugă zahărul, gălbenușurile și făina. Îl turnăm peste crema cu mere și îl coacem până scobitoarea iese curată și mândră.

 Acum vine partea grea: lăsăm totul să se răcească. De tot. Complet. Fără scurtături, fără „merge și așa”. Răsturnăm tortul pe platou și... magie! Merele stau cuminți deasupra, glazurate natural de zahărul caramelizat.

 Ornăm cu frișcă și dacă avem chef de artă, sculptăm un trandafir din coajă de măr. Dacă nu, merge și simplu – gustul oricum e de poveste.                                                                                                                               






2 comentarii:

  1. Mirela uite ca eu nu am mai facut blaturi d e...100 de ani. 5 oua si mai ce pt blat? Scrie asa ca pt o incepatoare.

    RăspundețiȘtergere
  2. E extraordinar de bun!Prima oara l-am mancat la "La Mama" si, desi nu stiam reteta, am dedus cum se face si, spre surprinderea mea, mi-a iesit super.Are un gust nemaipomenit.

    RăspundețiȘtergere